Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A vy tady čekáte s čim, pani?

Panickou hrůzu z bílého pláště naštěstí nemám. Navíc jsem byla až donedávna celkem zdravý člověk, takže se mi úspěšně dařilo se lékařům vyhýbat. Hrůzu mám spíš z předpeklí, kterému se říká čekárna.

Podle doporučení ministerstva zdravotnictví by v optimálním případě nemělo čekání u lékaře trvat déle než 30 minut. Stalo se vám to někdy někde? V případě návštěvy odborných lékařů, což je v mém případě pravidelně pouze zubař a gynekolog, se předem objednávám, takže se i se zpožděním do zmíněné půlhodiny většinou vejdu.

Horší je to s návštěvou praktické lékařky. Svou lékařku vidím ráda, ale ještě raději jsem, když ji vidět nemusím. Její čekárna je plná v kteroukoli hodinu, dokonce i v pozdním odpoledni určeném pro pracující jsou všechny židle obsazené důchodci, kteří si vzájemně a do detailů popisují svoje zdravotní potíže a lamentují nad chatrným zdravím. Po chvíli čekání mám většinou dojem, že mě začíná pálit žáha, cítím tlak na hrudi, zvyšuje se mi tlak, bolí mě všechny klouby, nemohu se nadechnout, ruce se mi nezadržitelně třesou, a když si už poněkolikáté vyslechnu pořad o inkontinenci, osteoporóze a rakovině děložního čípku z ploché obrazovky, která mi má zpříjemnit čekání, jsem zralá na odvoz do krematoria.

Při poslední návštěvě mi po hodině čekání lékařka při pohledu do karty sdělila, že už mě neviděla sedm let a opravila si adresu mého bydliště (od své předchozí návštěvy u ní jsem se stihla třikrát přestěhovat). „To bude stařecká artróza,“ sdělila mi zkušeně, když jsem jí popsala své potíže. „Není na ni trochu brzy?“ zděsila jsem se. „Degenerativní změny začínají už ve třiceti. Já mám artrózu od čtyřiceti,“ potěšila mě. Není nad návštěvy u lékaře, pokaždé mě naplní novou dávkou neutuchajícího optimismu. Lékařka s úsměvem dodala, že bych se mohla alespoň občas dostavit na preventivní prohlídku a za dvě minuty už jsem byla z ordinace venku i s doporučením na rentgen.

Na ortopedii jsem se předem poctivě objednala, nechala jsem si nějaký časový prostor, abych se stihla včas vrátit ke svým klientům, a to i v případě zpoždění. Nezapomněla jsem ani na obrázek svých kloubů a páteře. Čekárna v bývalé poliklinice dnes už soukromých lékařů připomínala skanzen socialistického zdravotnictví. Pokud se tedy dá mluvit o čekárně – jedná se v podstatě o průchozí chodbu s křesly rozestavěnými podél obou zdí. Nevěřícně jsem zírala na zářivky, které vypadaly, že by mohly být starší než já a poskytovaly – patrně neplánované – přítmí, které nedokázaly zmírnit ani stejně prehistorické luxfery. Knihu jsem nechala v tašce, číst se stejně nedalo.

Kromě jednoho muže, kterému ještě nebylo šedesát a jedné ženy zhruba v mém věku, byla všechna plastová křesla obsazená důchodci. Jak jsem z probíhajících rozhovorů pochopila, většina zde přítomných se pohybovala ve věkovém rozmezí mezi 50 a 70 lety. Většina z nich  chodila o holi nebo o berlích a stěžovala si na bolesti či nepohyblivost. Po chvíli čekání jsem stačila vyslechnout několik chorobopisů a poměrně zdatně jsem se orientovala v lécích, injekcích, operativních postupech i doléčovacích procedurách. Postupně se mě zmocňovala deprese. „To mám pěkné vyhlídky,“ běželo mi hlavou.

„Připadám si jak stoletá Mary,“ psala jsem kamarádce smsku. „Moc příjemné.“

Někteří z přítomných byli zjevně starousedlíci, kteří ve zdejší čekárně trávili čas pravidelně a sdělovali si své zkušenosti. Z povídání jsem pochopila, že zdejší objednávkový systém naprosto nefunguje.

„Pokaždé, když si jdu pro injekci,“ vyhradím si na to celé dopoledne nebo odpoledne. „A když k tomu přidám ještě cestování, je to výlet na celý den,“ vysvětlovala mi zkušenější sousedka.

Koukla jsem na hodinky. Na řadě jsem měla být asi před půlhodinou a dle sdělení mých sousedů to vypadalo, že ještě minimálně pět lidí je objednáno přede mnou. „Tak to se budu muset asi objednat někam jinam,“ uvažovala jsem nahlas.

„To vám nepomůže, pani,“ sdělila mi výřečná sousedka a vzápětí mi vyjmenovala všechny další ortopedické ambulance, které už navštívila.

„A vy tady čekáte s čim?“ zeptala se nově příchozí ženy, která se usadila po jejím druhém boku. To neměla dělat. Oslovená spustila dlouhý monolog, ve kterém jí vylíčila, co všechno ji bolí a zakončila ho větou: „Tak vidíte. Chodit nemůžu, sedět taky nemůžu, dokonce, i když ležím, tak mě ty záda bolí. Tak co vlastně můžu?“

„A zkusila jste se pověsit, paní?“ zeptal se jediný muž přítomný v čekárně. Jeho černý humor ale nikdo neocenil. Trochu jsem se obávala útoku holemi a berlemi, naštěstí byl právě v tom okamžiku povolán sestrou do ordinace. Podobný ozbrojený útok jsem totiž zažila kdysi dávno v Interspaaru, který byl nacpaný důchodci, snažícími se v čase předvánočním ukořistit nějaké ty akční rozinky a oříšky. Důchodců bylo tolik, že byl obchod zcela zacpaný vozíky a neprůjezdný, zato akčního zboží bylo málo. Takže se strhla mela, která skončila přetahováním se o zboží a následně rvačkou. Zbaběle jsem nechala vozík v zácpě a z obchodu jsem před důchodci mlátícími se holemi raději prchla – bez nákupu.

Pozornost se soustředila na starší paní, která potřebovala na záchod a která opravdu velmi špatně chodila.

„Nevím, jestli tam dojdete, je to na konci chodby,“ pravila jedna z žen, zjevně velmi citlivá, empatická a optimisticky založená. Chodba nebyla delší než deset metrů. Společnými silami jsme pomohli ženě na nohy – jedna jí držela berle, další dvě jsme se ji pokusily zvednout z křesla.

„Kdyby mě volali dovnitř, tak řekněte, že jsem si jen odskočila,“ prosila nás žena. „Buďte klidná, při tomto tempu si stačíte odskočit ještě minimálně třikrát,“ ujistila jsem ji. Další rozhovor v čekárně nabral mírně fekální směr. „Minule tady byla paní, která se bála odejít na záchod a tak to pořád zadržovala…Jenže čekala snad dvě hodiny a víte, co se stalo, pani?“ pravila moje sousedka. „Když se u doktora svlékala, tak už to nevydržela a počůrala se. Ještě štěstí, že se jí nechtělo na velkou!“

Uvažovala jsem, jestli nemám zaklepat na sestru, vzít si zpět doporučení a všechny další papíry a raději si doma udělat táborák. V ten okamžik sestra zavolala do ordinace nejstarší paní v čekárně: „Tak pojďte na tu injekci, paní Marie.“ Drobná žena se rychle zvedla ze židle, popadla hůl a čile odhopkala do ordinace. Už nějakou dobu jsem ji pozorovala. Nemluvila, pohupovala nohama a svýma živýma očima sledovala dění v čekárně. Pohyby prozrazovaly vitální ženu nabitou energií.

„Víte, kolik jí je let?“ zeptala se mě sousedka. „Za tři roky jí bude sto. To byste neřekla, že?“ To bych vážně neřekla. Působila mladším dojmem než moje sousedka. Po dvou hodinách na mě konečně přišla řada. Těžce jsem se zvedala ze židle, klouby ztuhlé dlouhým čekáním. Odkulhala jsem dovnitř.

Při zpáteční cestě do práce jsem napsala kamarádce další smsku: „Je to jinak. Ráda bych se cítila jako ta stoletá Mary v čekárně…“

Autor: Helena Hvozdecká | středa 18.11.2015 16:15 | karma článku: 22,91 | přečteno: 1582x
  • Další články autora

Helena Hvozdecká

Jak (ne) přežít Valentýna

Zbývá ještě zabalit poslední dárek. Moje Avon Lady mi včera přinesla báječné slipy pro mého miláčka – jsou černé a uprostřed mají velké červené srdce. Prostě nádhera! Bude z nich určitě nadšený! A doufám, že je hned vyzkouší!

14.2.2016 v 11:39 | Karma: 19,56 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Kam jsi včera tak spěchala, Pusinko?

Stává se to i vám? Omylem odešlete esemesku někomu, komu nepatří? Anebo naopak dostanete esemesku od někoho omylem?

17.1.2016 v 16:19 | Karma: 18,32 | Přečteno: 672x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Jak jsem (ne)zápálila adventní svíci

Předvánoční čas by měl být časem rozjímání a pohody, dočetla jsem se před časem v jednom článku na internetu. Člověk by prý měl trochu zpomalit a pokud možno se zastavit.

20.12.2015 v 17:08 | Karma: 14,43 | Přečteno: 760x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Parkování na růžovo

K cestování po městě Brně využívám převážně MHD. Přesto mě možnosti parkování v centru Brna zajímají – v souvislosti s mými klienty, kteří často přijíždějí na domluvenou schůzku autem a – překvapivě – potřebujíněkde zaparkovat.

16.12.2015 v 18:38 | Karma: 16,13 | Přečteno: 540x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Co lze najít v jídle

Kdo hledá, najde, tvrdila kdysi moje máma. Někdy ovšem člověk najde, i když nehledá. Občas najde to, co by na daném místě vůbec nečekal. Nebo naopak očekávané přes veškeré snahy najít nelze.

8.11.2015 v 15:41 | Karma: 13,53 | Přečteno: 565x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2025x
Brňačka s láskou k psanému slovu a šuplíková spisovatelka s potřebou sdělovat a sdílet. Žena, která si ráda vymýšlí příběhy a jen výjimečně (a krátkodobě) ztrácí svůj nadhled a smysl pro humor.

Moje literární pokusy jsou nově k nahlédnutí i zde: https://www.facebook.com/pages/Helena-Hvozdeck%C3%A1/288031364717330 A také zde:

www.helenahvozdecka.cz

Seznam rubrik