Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hurá, jsem žena!

Tak jsem včera dostala modrou růži. Překvapila mě hned dvakrát. Jednak neobvyklou ošklivou modrofialovou barvou, ale především tím, že odesílatel e-mailu dobře ví, že MDŽ neslavím. Možná bych mohla ocenit alespoň to, že přišla růže. Červený karafiát by byl horší. MDŽ ve mně totiž dodnes vyvolává vzpomínku na zástup pionýrů s šátky kolem krku a červenými karafiáty v ruce, recitující básničky shromáždění maminek. Pamatuji si to bohužel docela živě, přestože jsem sama nikdy nerecitovala. Jednak jsem dlouho odmítala vstoupit mezi pionýry, ale především jsem už tehdy trpěla velkou trémou. Básničky jsem sice sama psala (ovšem na jiná témata), ale ukládala do šuplíku. Odrecitovat je třeba jen před třídou? To nikdy!

MDŽ si u nás většina lidí spojuje s komunistickým režimem, přestože vznikl na začátku 20. století v USA. Původně jde o socialistický svátek oslavy žen a boje za jejich rovnoprávnost.  Připomíná odvahu amerických švadlen, které 8. března 1908 v New Yorku vyšly do ulic a požadovaly volební právo, lepší pracovní podmínky a zákaz práce dětí. Mnohé za to byly propuštěny ze zaměstnání. Stávka se nesla pod heslem "chléb a růže", kdy chléb symbolizoval ekonomické jistoty a růže lepší kvalitu života. OSN oficiálně uznala Mezinárodní den žen v roce 1975.  Komunisté však oblékli tomuto svátku nezapomenutelný kabátek. Po roce 1989 zmizel tento svátek na více než deset let z českého kalendáře, protože připomínal povinné rudé karafiáty, prošlé bonboniéry zn. Orion, oschlé chlebíčky a soudružské blahopřání všem soudružkám k jejich internacionálnímu svátku.

V roce 2004 se v Česku začal Mezinárodní den žen znovu připomínat . Vztah k tomuto svátku se dnes různí, někteří si myslí, že už měl být dávno zrušen. Protože pro maminky tu přece existuje krásný Den matek, a pro ty, které maminkami nejsou, existuje zase mnoho jiných příležitostí, kdy mohou slavit (já se pokaždé na čarodějnice vyřádím s koštětem). Přesto se najdou takoví, kteří nostalgicky vzpomínají nejen na předávání kytiček ženám na pracovištích, ale i na život v tehdejší době vůbec.

Jako děvče školou povinné jsem pravidelně vyráběla s ostatními spolužáky jehelníčky, různá přáníčka nebo hyacinty z krepového papíru. Docela jsem se na svátek těšila, protože ten den se nezkoušelo. Na tabuli jsme ráno napsali oblíbenou veršovánku: MDŽ je svátek klidu, nezkoušejte naši třídu a učitelka naše přání splnila. Po cestě ze školy jsem mamince koupila kytičku sněženek, příp. šeříkové mýdlo. Máma se oslav v práci nezúčastnila, jako matka s dětmi byla pokaždé omluvena. Její šéf byl uznalý, tak jí dovolil, aby šla v ten den  místo práce vystát frontu na toaletní papír, vložky či jiné nedostatkové zboží. Kromě toho ještě občas donesla domů dárky, které jí věnovali soudruzi na jejím pracovišti. Nejčastěji to byly ony zmíněné rudé karafiáty, ale také utěrky nebo bonboniéry. Ty jsem měla nejraději, máma sladké nejedla (držela dietu, už zase), tak jsme se o zašedlé bonbóny podělili s bráchou. Popřáli jsme jí, maminka vyloudila povinný úsměv a šla přiložit tátovi další studený obklad na hlavu. Poprvé jsem tátu viděla opilého právě po návratu z jedné oslavy MDŽ. Nechápala jsem, proč se nekoordinovaně pohybuje, opírá se při "chůzi" o zeď, divně huhlá nějakou nesrozumitelnou řečí, v ruce drží stonek od nějaké kytky a šíleně páchne. Máma mi vysvětlila, že se jen ožral jako doga a zítra bude zase v pořádku. Sice jsem tomu sdělení příliš nerozuměla, ale uklidnilo mě vědomí, že u táty jde jen o dočasný stav.

Když jsem ve svých 19 letech nastoupila do pracovního procesu, oslavám MDŽ jsem se už nemohla vyhnout. Na pracovišti se sice pít nesmělo, ale první, co mi bylo po příchodu do práce nabídnuto, byla sklenička. Kolega Honza vytáhl zpoza šanonů láhev domácí slivovice a všem nám nalil. Odmítat se moc nedalo, tak jsem postupně tajně zalila všechny kytky. Kupodivu mou péči přežily. Vzápětí jsme byly my dámy svolány do zasedačky, abychom se zúčastnily přípravy jednohubek a chlebíčků. Mazaly jsme na počest svého svátku plátky rohlíků pomazánkami, abychom byly odpoledne svými kolegy oslaveny jako výrobkyně chlebíčků. Původní význam svátku, kdy byla žena oslavována jako ta, která si umí říct o to, co jí náleží, někam zmizel. Řada kolegyň musela brzy domů, aby vyzvedly děti ze školy a se školáky napsaly úkoly. Na pracovišti jsme povinně zůstávaly my nejmladší, bezdětné nebo naopak přizvané důchodkyně a šéfová, která už měla děti dospělé. Oslavu zahájil už značně podnapilý ředitel, hodinu kecal o ničem. Nikdo ho neposlouchal, jen moje šéfová servilně pokyvovala hlavou. Projev byl většinou ukončen jeho veršovánkou vlastní výroby, při které mi naskočila kopřivka. Následovalo občerstvení, které jsem společně s kolegyněmi musela roznést ke stolům. Mělo podobu turecké kávy a žloutkového věnečku. Po povinném přání a předání dárečků (kupodivu jsem většinou dostala sněženky nebo bledule) nastala volná zábava s vínem a jednohubkami. Později odpoledne se většinou stoly přisunuly ke stěnám místnosti, aby byl uprostřed volný prostor k tanci na hudbu z kazeťáku. Většina přítomných soudruhů už v této pokročilé době ovšem tance schopna nebyla, takže se uprostřed improvizovaného parketu vrtěla pouze naše obtloustlá šéfová. V tu dobu již také značně ovíněná předstírala nejen tanec, ale bohužel i zpěv. Většinou jsem počkala na okamžik, kdy většina kolegů již vnímala jen matně nebo vůbec ne, a tiše jsem zmizela.

Za celý svůj život jsem dostala k MDŽ jen jedno přání, které mě potěšilo. Můj (už bývalý) ctitel mi napsal asi toto: „Vím, že tento svátek neslavíš, ale jsou ženy, které stojí za to, aby byly oslavovány. A ty k nim patříš.“

Osobně si myslím, že všechny ženy stojí za to, aby byly oslavovány, jen mi vadí, že bych měla být oslavována davově a to jen 8. března. Jsem ráda, že jsem žena, a to každý den!

Je skvělé být ženou protože:

  • největší předností některých mužů je právě jejich žena
  • můžu si každý den namalovat jiný obličej a nikomu to nepřijde divné
  • když jdu na malou a začne se mi chtít na velkou, můžu jednoduše zůstat sedět
  • nemusím mít strach, jestli mám dost velký penis
  • minimálně jednou za měsíc mohu špatnou náladu svést na hormony
  • ženu rýma nezabije
Autor: Helena Hvozdecká | neděle 8.3.2015 12:34 | karma článku: 17,99 | přečteno: 825x
  • Další články autora

Helena Hvozdecká

Jak (ne) přežít Valentýna

Zbývá ještě zabalit poslední dárek. Moje Avon Lady mi včera přinesla báječné slipy pro mého miláčka – jsou černé a uprostřed mají velké červené srdce. Prostě nádhera! Bude z nich určitě nadšený! A doufám, že je hned vyzkouší!

14.2.2016 v 11:39 | Karma: 19,56 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Kam jsi včera tak spěchala, Pusinko?

Stává se to i vám? Omylem odešlete esemesku někomu, komu nepatří? Anebo naopak dostanete esemesku od někoho omylem?

17.1.2016 v 16:19 | Karma: 18,32 | Přečteno: 672x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Jak jsem (ne)zápálila adventní svíci

Předvánoční čas by měl být časem rozjímání a pohody, dočetla jsem se před časem v jednom článku na internetu. Člověk by prý měl trochu zpomalit a pokud možno se zastavit.

20.12.2015 v 17:08 | Karma: 14,43 | Přečteno: 760x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

Parkování na růžovo

K cestování po městě Brně využívám převážně MHD. Přesto mě možnosti parkování v centru Brna zajímají – v souvislosti s mými klienty, kteří často přijíždějí na domluvenou schůzku autem a – překvapivě – potřebujíněkde zaparkovat.

16.12.2015 v 18:38 | Karma: 16,13 | Přečteno: 540x | Diskuse| Ostatní

Helena Hvozdecká

A vy tady čekáte s čim, pani?

Panickou hrůzu z bílého pláště naštěstí nemám. Navíc jsem byla až donedávna celkem zdravý člověk, takže se mi úspěšně dařilo se lékařům vyhýbat. Hrůzu mám spíš z předpeklí, kterému se říká čekárna.

18.11.2015 v 16:15 | Karma: 22,91 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2025x
Brňačka s láskou k psanému slovu a šuplíková spisovatelka s potřebou sdělovat a sdílet. Žena, která si ráda vymýšlí příběhy a jen výjimečně (a krátkodobě) ztrácí svůj nadhled a smysl pro humor.

Moje literární pokusy jsou nově k nahlédnutí i zde: https://www.facebook.com/pages/Helena-Hvozdeck%C3%A1/288031364717330 A také zde:

www.helenahvozdecka.cz

Seznam rubrik